Domaine Pardon & Fils Juliénas - Schiste et Granit
Vinfakta
- Vintype: Rødvin
-
Anbefalet til:
- Vildt - løbende/flyvende, Stegt
- Fisk, Stegt
- Smagstype: Lette og elegante
- Region: Beaujolais
- Indhold: 75 cl.
- Drue: 100% Gamay
- Årgang: 2021
- Alc. procent: 13,5% %
- Vinnummer: 64546421
Om vinen
Domaine Pardon & Fils Juliénas - Schiste et Granit er fremstillet på druesorten Gamay, fra familien Pardons parceller i vinmarkerne i den lille charmerende Juliénas.
Druerne kommer fra et lille plot af gamle vinstokke, omkring Lieux-dits vinmarkeren Les Mouilles, der hejser sig over den lille landsby af samme navn.
Her er jordbunden domineret af et højt indhold af ler og granit, samt blå sten, der består af diorit og skifer, der tilføjer en fin elegance og mineralsk note til vinene.
Høsten foregår i hånden, ved modning i midten af september. Herefter gennemgår druerne en 10-12 dage lang mild Maceration Carbonique (udblødning under kulsyretryk) i cementkar før presning.
Vinen lagres herefter i kar i 6-8 måneder før filtrering og aftapning, hvilket bidrager til den rene kødfulde stil med frugt og saftighed.
Oplevelsen
Domaine Pardon & Fils Juliénas - Schiste et Granit er en meget livlig, karakter- og udtryksfuld Cru Beaujolais, der byder på flotte og rige aromaer af frugt og elegance.
Duften viser først aromaer af friske urter og violer, siden dybde af mørke bær.
Smagen er fyldig og rig på skovens vilde bær - fra mørke brombær og solbær til flotte røde hindbær, jordbær og ribs, der forenes i en flot og elegant krop med bløde tanniner, struktur og generøs finish.
Nyd den tempereret mellem 15-16 grader og gerne til retter med svampe, lyst kød, vagtel eller fjervildt med svampe, sommerbuk, kalv, mørk Coq au Vin, samt retter rødt kød og rørt tatar og sågar grydestegt kylling som vor mormor lavede den.
Om producenten
Domaine Pardon & Fils er beliggende dybt inde i hjertet af vindistriktet Beaujolais, i den sydligste del af Bourgogne regionen, i landsbyen, Beaujeu, der siden middelalderen har dannet rammen om Beaujolais vinens hovedstad og, også lagt navn til distriktet.
Her har Pardon-familien fra generation til generation skabt Beaujolais' 10 Cru’er, siden 1820, hvor Antoine Joseph Pardon, begyndte med at dyrke vinstokke ved Ermitage, i kommunen Régnié Durette.
Og som pioner begyndte Antoine også at markedsføre sine vine i Frankrig og Europa forud for sin tid.
Siden er vinmarkerne og passion for Beaujolais vin, blevet videre givet fra far til søn i generationer.
I begyndelsen af det 20. århundrede udviklede Domaine Pardon sig og Antoines søn, Louis Aîné udvidede salget af familiens Beaujolais-vine til at omfatte den parisiske brasseriesektor, samt restauranter og hoteller i andre franske byer.
Domaine Pardon & Fils grundlægges officielt i 1921, da sønnerne Antoine og Louis tiltræder, som den nyeste generation af familien Pardon og Louis Aîné, forsøger at imødekomme den stigende efterspørgelse, ved at udvælge kvalitetsvine fra Bourgogne og Côtes du Rhône og derved øger Maison Pardon & Fils' berømthed i Frankrig.
Dog var det først årtier senere i 1965 at Domaine Pardon & Fils, med Antoines yngste søn Jean-Jacques, ved roret, at Domaine Pardon begyndte at udvikle på salget af vin i flaske. Indtil da, blev produktionen solgt i tønder.
Domaine Pardon & Fils udvider første gang sine hektarer med en ejendom og vinstokke i Fleurie og siden er plots i de andre 10 Beaujolais Cru’er blevet tilføjet.
I dag skaber Domaine & Fils vine fra alle 10 Cru’er i Beaujolais, hvor druesorten Gamay Noir, på naturligste vis fylder, den største del af produktionen.
Druesorten Gamay tilpasser sig Beaujolais områdets terroir, som tilsammen skaber de egenskaber, der kendetegner hver og én af familien Pardons Cru’er. Fra elegante, frugtige og smidige feminine vine, til de mere kraftfulde og struktureret vine med mere maskulin karakter.
Domaine Pardon & Fils har i det sidste århundrede været berømte for at skabe traditionelle, autentiske og typiske vine i hver af deres appellationer.
Familien udvælger desuden også stadig vine fra andre regioner: Bourgogne, Rhône-dalen og andre vine fra Frankrig, som eksporteres til mere end 13 lande, på 5 kontinenter.
Om Juliénas
Juliénas er en af de nordligste af de 10 Beaujolais Crus, beliggende i det nordvestlige hjørne af Beaujolais, grænsene op til de sydligste vinmarker i Mâconnais mod nord, den anden nordlige Cru Beaujolais, Saint-Amour i øst og den lille Cru Chénas mod syd.
Den har navn efter den charmerende lille vin-landsby Juliénas, i hjertet af vindistriktet, der ifølge legenden skulle have fået sit navn efter den romerske leder Julius Cæsar.
Vinmarkerne vokser her på tværs af de sydlige og sydøstlige skråninger af bjerget Mont du Bessay, hvor de første vinstokke skulle være plantet for mere end 2000 år siden.
Vinstokkene er primært beplantet med druesorten Gamay Noir, der efter traditionen dominerer i hele Beaujolais og stortrives i distriktets terroir.
Jordbunden i Juliénas er den mest af de 10 Beaujolais Crus, som har mest forskelligartede joder. Fra ler og sandsten til granit og blå stenen, der består af diorit og skifer. Alle mineraler, der tilføjer en fin elegance og mineralsk note til vinene.
Juliénas vinene er ofte kendetegnende ved at være livlige, saftige og robuste, med karakter- og udtryksfulde noter af blomster, skovens bær og krydderier.
Juliénas fik tildelt egen AOC/AOP (Appellation d'origine contrôlée) i 1936.
Om Beaujolais
Beaujolais er det sydligst beliggende vin-distrikt i Bourgogne, der strækker sig i en smal række af vinstokke, fra granitbjergene lige syd for grænsen til Mâcon i nord, til byen Lyon i syd.
Vinområdet betragtes som et af de ældre franske vinomåder, hvor vinproduktion og vindyrkningen menes at kunne spores 2.000 år tilbage i tiden, til de romerske soldater og den nordligst beliggende af de 10 Cru’er Juliénas fortælles at være opkaldt efter selveste Julius Cæsar.
Her er det ej landskabet, der adskiller sig voldsomt fra Bourgogne distriktet Mâcon i nord, men derimod terroir, fremstilling og vinenes stil.
I modsætning til resten af Bourgogne, er hoveddruerne i Beaujolais ej druesorterne Pinot Noir og Chardonnay, men derimod Gamay og Aligoté der spiller hovedrollen i Beaujolais vinene.
I Beaujolais er størstedelen af vinene, der produceres, rødvine skabt på den blå drue Gamay Noir, der også anvendes til fremstilling af Rosévine, i let sammenspil med Pinot Noir.
Hvidvine skabes hovedsageligt på druesorten Aligoté, men Chardonnay, der forbindes med det øvrige Bourgogne, må også anvendes.
Vinene fra Beaujolais kan med andre ord, faktisk repræsentere flere forskellige udtryk.
Beaujolais er kendt for både regionens Beaujolais Village, Beaujolais Nouveau, samt Beaujolais Supérieur – og i særligt for regionens 10 Cru’er; Côte de Brouilly, Moulin-à-Vent, Juliénas, Saint-Amour, Fleurie, Morgen, Chénas, Chiroubles, Regnié og Brouilly.
Alle 10 Cru’er er beliggende i den nordligste del af Beaujolais og det er også her at de bedste vine skabes, på druerne, fra de granitholdige østvendte skråninger i én af de 10 Cru ’er.