Tenute Rossetti Poggio Civetta Chianti Classico Riserva, DOCG Chianti Classico

Vinfakta
- Vintype: Rødvin
-
Anbefalet til:
- Fjerkræ, Simret
- Vildt - løbende/flyvende, Stegt
- Kalvekød, Stegt
- Oksekød, Stegt
- Smagstype: Tørre og markante
- Region: Toscana
- Indhold: 75 cl.
- Drue: Sangiovese, Merlot & Cabernet Sauvignon
- Årgang: 2021
- Alc. procent: 14 %
- Vinnummer: 1001120

Om vinen
Vidunderlig, kompleks og kraftfuld Chianti Classico Riserva, fra Rossetti vingården, der 3 gange er kåret til Italiens bedste producent og folkene bag, har ikke mindre end 70 guldmedaljer i bagagen.
En full-bodied Chianti Classico Riserva med utrolig flot struktur, harmoni og utrolig elegance af friskhed og silkebløde tanniner fra den lange lagring.
Vinen er fremstillet på druesorterne Sangiovese, Merlot & Cabernet Sauvignon, der stammer fra Rossetti’s vinmarker i Greve i hjertet af Chianti Classico, hvor vinstokkene gror på stejle skråninger og i en jordbund domineret af kvartsit og grå/blå sandsten.
Efter endt høst og sortering gennemgår druerne en nænsom presning, hvorefter de gæres i rustfri ståltanke, ved kontrollerede temperaturer med skiftevis lave og middel temperaturer mellem 16-24°C i 10 dage, med makro-iltning.
Vinen lagres til slut på franske egetræsfade i 9 måneder, efterfulgt af mindst 5 måneder på flaske for frigivelse.
Oplevelsen
Dette skaber en vidunderlig Chianti Classico Riserva, tør, harmonisk, fyldig og med rigdom af frugt og krydderier.
Duften er frisk, aromatisk og forførende med noter af friske urter, rosenblade, hindbær, ribs og røde blommer, der mødes med noter af sort peber, vanilje, cedertræ, læder, svampe og antydninger af animalsk præg.
Smagen er voluminøs, velstruktureret og harmonisk, hvor noterne fra duften følger med i smagen og forenes med silkebløde tanniner i en lang afslutning af velsmag.
Vin og Mad
Oplagt til kraftfulde retter såsom rødt oksekød, som steg eller steak med kraftfuld Bordelaise Sauce, Bistecca alla Fiorentina, fyldige pastaretter, grillet aubergine, retter med lam eller vildt, samt modne oste.
Serveres ved 16-18C grader
Anmeldelser & Priser
91 Point - Luca Maroni 2023
93 Point - Vinoway Wine Selection 2023
Bronze medalje - Japan Wine Challenge 2022
Om producenten
Rossetti vingården er beliggende i middelalderlandsbyen Cerreto Guidi, i hjertet af Chianti regionen i maleriske Toscana.
Vingårdens historie kan spores tilbage til de tidlige dage i 1900-tallet, hvor det blev grundlagt af Sabatino Rossetti.
Igennem de senere år har denne eminente vingård gennemgået en modernisering, så den i dag fremstår fuldt renoveret med de absolut bedste produktfaciliteter med kapacitet til at koldgære, lagre og tappe vin.
Her er lagt vægt på kvalitet, hvilket tydeliggøres ved, at vinene har fået helt op til vanvittige 97 Point ved Luca Maroni, og vingården er tidligere kåret til årets bedste producent ved Mundus Vini.
I dag drives Rossetti winery af 3. generation af familien, men er en del af Fantini Wines.
Om Fantini Wines
Fantini wines blev grundlagt 1994, af tre partnere Filippo, Valentino og Camillo, der drømte om at eje og drive en vingård.
Med tiden blev en vingård til mange og Farnese vini, der anses som en af italiens største og måske ældste vinhuse, til Fantini Wines.
Farnese vini er et gammelt familienavn, hvis rødder kan spores godt 1.500 år tilbage i tiden, til den sene middelalder og renæssancen, hvor de første generationer kom til og begyndte at dyrke vin.
Vingården blev grundlagt i byen Ortona, i hjertet af Montepulciano D'Abruzzo DOCG-appellationen, mellem Appenninernes tinder og Adriaterhavets brise, hvor hovedsædet stadig består, den dag i dag.
Vinmarkerne strækker sig over omkring 4.000 hektarer, 8 vinområder og flere vin-appellationer: Fra Toscana, som den nordligste til Abruzzo og Campania. Basilicata og Puglia i syd, Sicilien og Sardinien over havet, samt to vingårde i Castilla La Mancha i den centrale del af Spanien.
Fantini Wines producerer mere end 100 forskellige vine, som laves på de bedste og nøje udvalgte druer.
Størstedelen af druerne stammer fra vingårdene i Italien og i særdeleshed fra vingårdene i Abruzzo-regionen, hvor vinene også bliver til og lagres i de smukke gamle kældre i Caldora slottet, som stammer fra den tidlige del af middelalderen.
Vine af særlig høj kvalitet, har været forbundet med Farnese vini siden slutningen af 1500-tallet, hvor det fortælles at prinsesse Margherita af Østrig, kom hertil for at gifte sig med prinsen Farnese.
Farnese blev valgt til Italiens bedste producent i både 2016, 2017 og 2019 af den italienske vinguru Luca Maroni og i løbet af de sidste 10 år, har de fået ikke mindre end 70 guldmedaljer, samt været hyppig ”gæst” på Winespectators liste over de 100 bedste producenter i verden.
Fantini Wines producerer i dag både Mousserende vine, hvid- rød- og rosévine, hvor nogle er fremstillet økologisk.
Om Chianti Classico DOCG
Chianti Classico DOCG er det gamle eller traditionelle Chianti område, der er som taget ud af et renæssance maleri eller digterens H.C Andersens ord i sin dagbog.
Det maleriske og bakkede landskab strækker sig lige syd for Firenze i nord til Sienas bygrænse i syd, hvor Chianti Classicos godt 7.000 hektar vinmarker smyger sig, omgivet af skove, cypresser, valnødde- og olivenlunde.
Ifølge legenden blev området, der i dag udgør Chianti Classico, først til i middelalderen, da de to republikker Firenze og Siena, som bekrigende hinanden her, blev enige om at slutte fred og skabe en grænse mellem dem.
Det foregik ved et væddeløb til hesteryg, hvor en rytter fra hver republik, skulle ride på samme tidspunkt fra hver by og dér hvor de mødtes, skulle grænsen trækkes.
Rytterne skulle starte ved daggry, der blev signaleret af et hanegal fra en udvalgt hane.
Siena valgte en hvid hane og Firenze en sort.
Firenze spærrede hanen inde i et lille mørklagt bur og gav den næsten intet at spise, så da dagen for væddeløbet oprandt og den sorte hane blev fjernet fra sit bur, begyndte den at gale med det samme, selv om der var flere timer til daggry.
Rytteren fra Firenze red derfor afsted noget før rytteren fra Siena, der pænt måtte vente til daggry.
De to ryttere mødtes derfor ved Fonterutoli kun 12 km fra Siena og det store område nord herfor tilfaldt herefter Firenze.
I dag hører også Siena til Firenze men rivaliseringen mærkes stadigt tydeligt i området. Efter hestevæddeløbet blev den sorte hane symbolet på Chianti og i dag anvendes den altså af Chianti Classico producenterne.
Den Sorte Hane – Chianti Classico Konsortium
Symbolet med den sorte hane, bærer navnet Gallo Nero og stammer fra denne fortælling fra middelalderen.
I dag den et symbol på Chianti Classico vinenes il Consorzio – Konsortium, der blev grundlagt i 1924, med henblik på at beskytte Chianto Classico området og vinene mod forfalskninger.
Da det blev grundlagt, var treogtredive vinproducenter medlem, i dag er der flere hundrede.
For at kunne kalde vinen en Chianti Classico og få lov til at lade Gallo Nero symbolet pryde flaskerne og banderole, er det ikke nok at druerne er dyrket på det godt 7.000 hektar store, gamle og traditionsrige område, en række af krav vedrørende kvalitet skal indfries.
Vinene skal indeholde mindst 80% Sangiovese. Omvendt må der iblandes op til 20% af de lokale druer Canaiolo og Colorino eller de internationale druer Cabernet Sauvignon, Syrah og Merlot. Tidligere måtte der tilsættes op til 6% hvide druer – det er forbudt siden 2006.
Der er desuden også krav til høstudbyttet pr. hektarer og at konsortiumet i sidste ende skal smage og teste vinen inden godkendelse.
Chianti Classico fik sin selvstændige DOCG i 1996.
Et magisk landskab
Det historiske Toscana har været afgørende for, hvordan man producerer vin i hele verden, og med god grund.
I dette bjergrige landskab har man perfektioneret sine lokale vine i over 1000 år. Med passion og nidkærhed for vin samt gode oste og charcuteri, har man frembragt en bred portefølje af nogle af verdens absolut bedste vine: Chianti, Brunello de Montalcino og ”Super Toscanere” bare for at nævne nogle.
Sangiovese er den altoverskyggende røde drue i Toscana. Den klassiske variant SKAL være rygraden i alt Chianti og alt Brunello de Montalcino skal laves 100 % på dens ”lillebror” Sangiovese Grosso.
Ud over Sangiovese Grosso, dyrkes der en hel del Merlot og Cabernet Sauvignon. Dette er et relativt nyt fænomen og danner grundlag for ”Super Toscaner-vinene”.
De hvide druer i området udgør samlet under 1000 hektar og er ledet af Vermentino og Trebbiano de Toscana, samt lidt Malvasia og Vernaccia de San Gimignano.