Domaine Paul Thomas ”La Côte des Monts Damnés”, Sancerre Blanc, AOP Sancerre, Loire

Spar 40 kr. pr. fl.
329 kr. pr. flaske 289 kr. pr. fl. ved 6 fl.Vinfakta
- Vintype: Hvidvin
-
Anbefalet til:
- Fisk, Rå
- Smagstype: Aromatiske og tørre
- Region: Loire
- Indhold: 75 cl.
- Drue: Sauvignon Blanc
- Årgang: 2020
- Alc. procent: 15 %
- Vinnummer: 1000094

Om vinen
Domaine Paul Thomas ”La Côte des Monts Damnés” er en mageløs, sprød, voluminøs og elegant Sancerre Blanc, der formår at vise hvorfor Monts Damnés Sancerre er så bemærkelsesværdig!
Vinen er fremstillet udelukkende på Sauvignon Blanc druer, der stammer fra Domaine Paul Thomas’ lille plot på de berømte og prestigefyldte bjergskråninger af La Côte des Monts Damnés, nær landsbyen Chavignol, i hjertet af Sancerre.
Vinstokkene gror her på sydvendte skråninger og i en enestående jordbund domineret af Marnes Kimmeridgian kalksten, dækket af forstenede (snegle)skaller, hvilket tilføjer den udsøgte renhed og mineralitet til vinene.
Druerne høstes i hånden og bæres i små kurve ned af de stejle bjergskråningsstier.
Ved ankomst til vingården presses druerne og mosten gæres, inden lagring på bærmen i 8 til 10 måneder, hvor den ene halvdel lagres på rustfri stål og den anden på egetræstønder.
Oplevelsen
Dette skaber en bemærkelsesværdig flot, sprød og voluminøs Sancerre Blanc, med den ypperste finesse og kompleksitet.
Duften er frisk, forførende og aromatisk med noter af røg, blomster og citrus, der mødes med grønne noter af urter, stikkelsbær og grønne æbler, samt snert af mineralitet.
Smagen er voluminøs, yndefuld og sprød, hvor de grønne noter fra duften følger med på ganen og forenes med eksotiske frugter og mineralitet i en vedvarende og velsmagende afslutning.
Vin og Mad
Et godt match til fiske- og skaldyrsretter, såsom Moules Marinières, hummer, samt grillet skaldyr, hvid fisk, pasta med friske urter og muslinger, samt retter med tomat og gedeost, og dermed også den klassiske Loire-ret Salade Chèvre Chaud, med gratineret gedeost og syltede valnødder eller blot den lokale gedeost “Crottin de Chavignol”.
Serveres ved 8-10C grader
94 Point Fallstaff
Om producenten
Domaine Paul Thomas er en lille familiejet vingård beliggende i den lille landsby Chavignol, blot få kilometer fra den berømte vinlandsby Sancerre, der også har givet vinområdet/vindistriktet sit navn.
Vingården og vinmarkerne ligger ved foden af Côte des Monts Damnés, på skråningerne af ’Les Mont Damnés’, hvor druerne til nogle af de smukkeste Sancerre vine gror i det reneste udspring af Kimmeridgian Mergel, Caillottes, flint og kalksten i Chavignol.
Her, i hjertet af Sancerre, har familien Thomas, fra landsbyerne Sury-en-Vaux og Chavignol, dyrket vin i mere end et århundrede, med respekt for miljø og naturen, og en bæredygtig tilgang til vinproduktion.
I dag drives Domaine Paul Thomas af 3. generation og vinmarkerne strækker sig over 9 hektarer, ved landsbyen Chavignol, hvor de fordeles på omkring hundrede små parceller.
Vinstokkene gror på stejle sydvendte skråninger og i de særlige Sancerre terroirs: Silex (mineralsk flintet jordbund), Kimmeridgianske kalksten, Caillotes (små kalksten blandet med ler) og Argile-calcaire (ler og kalksten), der tilføjer den sprøde og velkendte Sancerre mineralitet i vinene.
Markerne er beplantet med 25% Pinot Noir druer, til fremstilling af Sancerre Rouge og Sancerre Rosé, og de resterende 75% er beplantet med Sauvignon Blanc, der skaber Paul Thomas’ Sancerre blanc.
Grundet skråningernes stejle hældning foregår høsten i hånden, hvor druerne bæres ned af de stejle stier i små kurve.
Efter høst og presning af druerne, gæres mosten på bærmen på brugte egetræsfade, inden vinen flaskes og frigives.
Dette skaber bemærkelsesværdige rene vine, der afspejler Sancerres mineralske stil og terroir i en mageløs, overlegen karakter og sikker stil.